Algemeen

 

Energiebesparing en duurzame energie.
Energie is altijd en overal aanwezig. Het is zo vanzelfsprekend, dat we het pas missen als het er niet meer is, bijvoorbeeld als de stroom uitvalt, iemand de gaskraan dichtdraait of als we ziek zijn.

Onze maatschappij is erg afhankelijk van energie. Die energie halen we grotendeels uit fossiele brandstoffen zoals steenkool, uranium, aardolie en aardgas, die in vele miljoenen jaren gevormd zijn. Die stoken we er in enkele honderden jaren doorheen! De fossiele voorraden slenken en als we zo doorgaan, zijn ze over honderd jaar grotendeels uitgeput. Dat lijkt verre toekomst, maar we moeten beseffen dat onze kleinkinderen dat nog mee maken. De westerse wereld is helaas verslaafd aan fossiele energie. 

Daarnaast heeft het verbranden van fossiele brandstoffen grote milieueffecten. Er komen onder andere grote hoeveelheden kooldioxide (CO2) in de lucht terecht waardoor het zogenaamde “broeikaseffect” ontstaat. Hierbij warmt de atmosfeer steeds verder op en krijgen we te maken met klimaatveranderingen. De gevolgen zijn merkbaar, de laatste jaren komen steeds meer overstromingen, aardbevingen en stormen voor. Ook smelten grote ijsmassa´s en als gevolg daarvan stijgt de zeewaterspiegel. Als we geen maatregelen nemen en geen voorzieningen treffen, zal Tzum weer een terpdorp moeten worden…

Wat valt er nog te redden?

Door zuiniger en doelmatiger met energie om te gaan, kunnen we de uitputting van energievoorraden uitstellen en de klimaatveranderingen vertragen. Energiebesparing alleen is niet voldoende, we zullen ook moeten zoeken naar energiebronnen die niet opraken en die geen nadelige gevolgen voor ons milieu hebben. Die zijn er wel en ze worden ‘duurzame of hernieuwbare energie’ genoemd.
Hierbij valt te denken aan o.a. waterkracht, wind- en zonne-energie, aardwarmte en biomassa. Nadeel van duurzame energie is dat ze meestal hogere investeringen vragen dan energiegebruik uit fossiele brandstoffen en dat ze minder toepasbaar en te transporteren is.

Uit oogpunt van milieuproblemen en leveringscontinuďteit zal een omslag gemaakt moeten worden. De laatste decennia worden daarom steeds meer geďnvesteerd in het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energietoepassingen. Sommige kunnen in specifieke situaties al concurreren met fossiele energie. Als je de (indirecte) milieulasten van fossiele energiebronnen mee rekent, dan scoren de goedkoopste duurzame energiemiddelen financieel vaak al gunstiger! Denk aan waterkrachtcentrales, zonne-energie in afgelegen (warme) landen en windenergie op kustlocaties. 

Aangezien wij in Friesland aan de kust wonen met veel windaanbod, zijn sinds de tachtiger jaren van de vorige eeuw in onze provincie de eerste windmolens voor elektraopwekking verschenen. Hiermee wordt een bijdrage geleverd in de ontwikkeling en het gebruik van windenergie. Stichting MAST is uit deze omstandigheden ontstaan en maakt van de nood een deugd, er wordt verdiend en geleefd met lokaal opgewekte duurzame energie!

De ontwikkeling van duurzame energieopwekking gaat door en laten we hopen dat we in de toekomst niet meer afhankelijk hoeven te zijn van vervuilende fossiele energie. 

Het leidt te ver om hier meer over energie te informeren. Veel meer informatie is te verkrijgen in de literatuur en via internet.

    

 

(C) Dorpsbelang Tzum